Lymfoedeem

Lymfoedeem

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een ernstige, medische aandoening dat zich uit zoor de abnormale ophopingen van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel. Vooral in armen en benen kan deze aandoening optreden. Deze ophopingen ontstaan als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht.

Primaire en secundaire lymfoedeem

Er zijn twee verschillende varianten van deze ziekte, namelijk primaire en secundaire lymfoedeem. Hieronder lichten we elke soort kort toe.

Primair 

Bij de primaire variant zijn er al vanaf de geboorte minder lymfebanen aanwezig, waardoor iemand zijn hele leven lang last kan hebben van zwellingen. Vooral in de armen en benen kan lymfoedeem voor zwellingen zorgen. Hoewel de aandoening dus aangeboren kan zijn, zijn de meeste vormen ervan niet erfelijk. Vaak komt het wel voor dat er in de familie aanleg voor is. Tot aan de leeftijd van 35 jaar kan iemand last hebben van een milde vorm van de aandoening waarbij de ontstane zwellingen vaak ook weer verdwijnen. Op latere leeftijd kan het voorkomen dat een zwelling permanent aanwezig blijft.

Secundair

Deze variant is niet aangeboren, maar door diverse externe oorzaken ontstaan die veel impact hebben op het lichaam. 

Oorzaken van deze variant kunnen zijn:

  • Behandelingen van kanker;
  • Een operatie;
  • Plastische chirurgie,
  • Medicatie;
  • Een infectie;
  • Het dragen van een prothese;
  • Een trauma;
  • Tumorgroei,
  • Bestraling;
  • En zelfs door spataderen.

Lymfoedeem in het been

Lymfoedeem in het been is vaak te herkennen aan tintelingen in de benen of zelfs een pijnlijk, zwaar en vermoeid gevoel. In het begin treed vaak een zwelling van de tenen op. Normaal gesproken dient er een plooitje te ontstaan bij het oppakken van de huid tussen de eerste en tweede teen. Wanneer dit niet gebeurt, kan dat wijzen op deze aandoening.

Lymfoedeem in de arm

Beginnend lymfoedeem in de arm is op een soortgelijke manier als bij lymfoedeem in het been te herkennen. Ook bij lymfoedeem in de arm kan de patiënt last hebben van tintelingen en een zwaar gevoel in één of beide armen. De arm kan zelfs strak voelen, alsof er spanning in aanwezig is. Armbanden en horloges kunnen ineens niet meer passen en ringen kunnen beginnen te knellen.

Welke klachten kun je hebben met lymfoedeem?

Wanneer iemand met deze aandoening kampt, kan diegene last hebben van de volgende klachten:

  • Zwellingen;
  • Vermoeidheid;
  • Pijn tijdens het bewegen (waardoor ook beperkingen in het dagelijks functioneren);
  • Huidafwijkingen;
  • En infecties.

Is lymfoedeem te genezen?

Helaas is deze aandoening niet te genezen, maar  een chronische ziekte. Omdat patiënten die met deze aandoening kampen echt in hun dagelijkse functioneren kunnen worden beperkt, is het wel belangrijk om de aandoening zoveel mogelijk te behandelen. Wanneer de ziekte op de juiste manier wordt behandeld, zijn er mooie resultaten te behalen die het leven van de patiënt enorm aangenamer maken. Het allerbelangrijkste is om de aangedane huid goed te behandelen. 

Waarmee kun je het beste lymfoedeem behandelingen uitvoeren?

Voor het uitvoeren van lymfoedeem behandelingen, kun je het beste icoone gebruiken. icoone is 100% veilig en pijnloos in gebruik. Bij het behandelen van lymfoedeem is het belangrijk dat je de behandelingen blijft herhalen, zodat er echt goede resultaten worden geboekt. Daarom raden wij aan om deze behandelingen met icoone in kuurvorm aan te bieden. Op deze pagina vind je meer informatie over deze systemen van icoone.

Wil jij graag weten voor welk systeem jij het beste kunt kiezen? Neem dan contact met ons op, want wij adviseren je er graag over!

Spreek een specialist

Als je een afspraak wil maken, neem dan contact met ons op door op de onderstaande button te klikken. Wij nemen dan telefonisch of per mail contact met je op.
X